מדריך לצפייה בסרטון

בס"ד

הסרט: חותמים באהבה הנחיות מקדימות לצפייה בסרט

לפניכם סרטון קצר על הסכם קדם נישואין למניעת סרבנות גט, שנעשה מנקודת מבטם של זוגות שחתמו עליו. בסוף הסרט יינתן הסבר קצר על הסכמי קדם- נישואין וניתן יהיה להעלות שאלות. 
אנא רשמו לעצמכם שאלות המתעוררות בכם במהלך הצפייה בסרט. 

הפסקה לאחר הפרק הראשון: שימו לב להתנגדויות השונות שהעלו הזוגות בנוגע לחתימה על הסכם קדם נישואין. רשמו כמה מהן והוסיפו, אם יש, התנגדות משלכם – אינטואיטיבית או שכלתנית.

הפסקה לאחר הפרק השני: עם אילו דמויות או זוגות בסרט הזדהיתם במיוחד? מדוע? בסוף הסרט: מה לדעתכם עולה מהסרט? מהי החשיבות העיקרית בחתימה על הסכמי קדם נישואין?  

לאחר הקרנת הסרטון מומלץ לפתוח בהסבר קצר על ההסכם. לבדוק את רמת הידע של הקהל בנושא ולהשלים אינפורמציה חשובה
]האם מישהו בקהל שמע על הסכם קדם נישואין? אם כן, להזמין אותו לסכם בכמה משפטים מה מטרתו ומי חותם עליו; אם לא, להרגיע:] אכן, רוב הציבור בישראל אינו מודע לקיומם של ההסכמים האלה.

בהסבר על ההסכם חשוב לכלול את הנקודות הבאות:

  1. הכתובה המסורתית היא למעשה מסמך משפטי ממוני של התחייבות חד צדדית של הבעל כלפי אשתו. הכתובה תוקנה על ידי חכמים בזמן שלרוב הנשים, לא הייתה דרך לפרנס את עצמן. מטרת הכתובה הייתה להגן על האישה באופן כפול: גם להבטיח שהבעל יפרנס את אשתו בהיותם נשואים, וגם להבטיח שאם ירצה להתגרש ממנה (או אם ימות) – הוא ייתן לה סכום כסף שיספיק לה לפרק זמן ארוך. להתחייבות זו היה ערך נוסף שכן היא היוותה מחסום בפני גירושין חפוזים.
  2. היום הבעיה הפוכה כמעט. כדי להתגרש יש צורך בגט שמתקבל רק בהסכמת שני הצדדים. הכוח של אחד מבני הזוג לסרב לשני עשוי למנוע ממנו או ממנה להיפרד ולהמשיך הלאה, והוא כבול לזולתו. הצד הסרבן מנצל זאת פעמים כדי לסחוט רווחים לעצמו וכדי למשוך את התהליך לזמן בלתי סביר.
  3. אילו תוצאות יכולות להיות לסירוב זה על הבעל? על האישה?
  4. כדי לפתור מצב זה התכנסו אנשי משפט והלכה ובנו מנגנון כספי בצורת הסכם ממוני שנועד לזרז את התהליך ולמנוע סרבנות. להלן עיקרי ההסכם:

4.1.   בבסיס ההסכם מצוי קנס כספי שהפעלתו מתחילה רק בחלוף זמן מסוים מהרגע שבו מבקש אחד מבני הזוג להתגרש ומודיע לו זאת בכתב. הקנס הופך את הסירוב לבלתי כדאי לצד המסרב.
4.2.   ההסכם מפריד בין הרצון לגט לבין כל טענה אחרת, ובזה הוא מהווה, בניגוד לתהליך הרגיל בבית הדין, 'גירושין ללא אשמה'.
4.3.   בהסכם יש מרכיב ממוני סטנדרטי המאמץ את ההסדר החוקי של חלוקה שוויונית של רכוש בני הזוג. הכללת סעיף ממוני נועד אף הוא למנוע סכסוכים עתידיים, סחיטה וסחבת. כמובן, זוג המעוניין בכך יכול לצרף הסכם ממוני "רגיל" להסכם למניעת סירוב גט. 
בשלב זה עשויה להתעורר שאלה באשר להבדל שבין הסכם למניעת סירוב לבין הסכם ממוני רגיל. חשוב להסביר שברחבי העולם וגם בישראל, חותמים זוגות רבים על הסכם ממוני שצופה אפשרות של גירושין, וקובע חלוקה מסוימת של רכוש בני הזוג תוך ציון מה לא כלול בשיתוף הממוני השוויוני. הסכם למניעת סירוב לובש צורה ממונית, אך הוא מיועד בעיקר למנוע סירוב גט, סחיטה וסחבת. עורכי דין ונוטריונים רבים אינם מכירים את ההסכם ואת האפשרות להציעו לצד הסכם ממוני "רגיל"
4.4.     להסכם ישנו מנגנון שמחייב הליכה לטיפול זוגי בזמן קצוב. מצד אחד, מנגנון זה מאפשר למצות את סיכוי ההשלמה בין בני הזוג, ומצד שני הוא מונע סחבת בתואנה של 'שלום בית'. 

דיון בהתנגדויות להסכם שעלו בסרט ובהתנגדויות של הצופים מה ניתן להשיב על כל אחת מההתנגדויות? –

  • אנו אוהבים וסומכים על עצמנו שגם אם נריב, נוכל לדבר. אין לנו צורך בהסכם.
  • דווקא עכשיו כשאנחנו בשיא הרומנטיקה והאהבה, לא מתאים לנו להתכונן לאפשרות שנתגרש.
  • הסכם מקלקל את אווירת החתונה.
  • לנו זה לא יקרה, אנחנו לא אנשים "כאלה" ואין לנו צורך בהסכם
  • אולי ההסכם אינו תופס מבחינה משפטית (אם ההסכם נעשה נכון עם אישור חתימה מתאים – הוא תופס משפטית ואינו רק סימבולי
  • אולי ההסכם נוגד את ההלכה? הרב בן דהן, סגם שר הדתות ומנהל בתי הדין הרבניים לשעבר, אומר בסרט שההסכם קיבל אישור מהרב זלמן נחמיה גולדברג. כמו כן רבנים חרדים באנגליה מחתימים על הסכם כזה וגם איגוד הרבנים האורתודוקסים בארצות הברית מחייב בני זוג שהוא מחתן לחתום על הסכם דומה.
  • אולי ההסכם מעודד גירושין קלים ?מחקרים בארצות הברית מוכיחים שלא. ההסכם הוא כמו ביטוח רפואי או ביטוח חיים שעושים בתקווה שלא יהיה בו שימוש

דיון ביתרונות ההסכם ובדמויות בסרט
זה המקום להעלות טיעונים בעד ההסכם. כדאי לתת לדיון לזרום ולא לנסות לשכנע בנכונות סיבה אחת על פני רעותה. ניתן, כמובן, להעלות עוד טיעונים שלא רשומים מטה:

1.      סיבות חברתיות – ככל שיחתמו יותר זוגות כך ההסכם יתקבל יותר בציבור ויעזור לזוגות שבאמת יזדקקו לו. ההסכם מהווה הצהרה חברתית שקיימת דרך הלכתית כדי לפתור בעיה חברתית, וחשוב עקרונית לתת יד לפתרון זה שבא 'מלמטה' (נעמה).

2.      התחושה 'לי זה לא יקרה' הוכחה במקרים רבים כטעות. וכדברי רונית בסרט: 'אפילו אם יש סיכוי קלוש, יותר בריא לזוגיות שקט והגנה מאשר צל של ספק'.

3.      עדיף לחתום דווקא כשאוהבים, כאשר בני הזוג חושבים כל אחד על טובת האחר ולא כאשר מגיעים למצב של שנאה ורעל.

4.      מסגרת ההסכם משקפת עקרונות של כבוד, הדדיות ועצמאות המבטאים ערכי זוגיות מודרניים (כדברי מרים, נעמה), ומבטיחים שגם אם תהיה פרידה, היא תיעשה בצורה מכובדת (נעמה). ההסכם משתמש בכלים שבהם אנו מאמינים כגון: גישור והידברות (ארי).

5.      ההסכם הופך את הזוגות לבלתי תלויים בממסד הרבני (רונית).

6.      החתימה על ההסכם מבטאת את האהבה והאכפתיות של בני הזוג (נעמה). הקשר שלנו יהיה מבוסס על אהבה ולא על אילוץ (רונית).

7.      ההסכם נותן בידי בני הזוג כלי ליישוב סכסוכים בעתיד.

8.       ההסכם הוא מעין 'תעודת ביטוח' השוכבת במגירה, בתקווה שלא יהיה בו צורך.

על שאלות נוספות שעלו במהלך הצפייה בסרט, ניתן למצוא תשובות וחומרי רקע נוספים:

תמכו בעיקר
נגישות